Seniorenkamp 2009 was het laatste kamp dat Kyo-Sanim Micha het nacht spel organiseerde. Is dit omdat hij geen inspiratie heeft of geen tijd meer wil vrij maken? Vrij maken ja maar tijd nee.

Na 10 jaar en Dragons nacht is het tijd om plaats te maken voor de nieuwe generatie creatieve Draken. Net zoals bij het lesgeven hoop ik dat ik genoeg inspiratie heb overgedragen om de 18 Taekwondo kampen te overtreffen.

Het meest zal ik lol van de voorbereiding missen. Veel mensen vergeten dat de kamp spellen een paar weken voorbereidingstijd nodig hebben. Veel materiaal moet zelf gemaakt worden en sommige ingrediënten van te voren besteld.
De voorbereiding van "Dragons Fear Factor" en het geheim van de Smit.

Het laatste spel moest rekening houden met het thema van het kamp "Eager / begerigheid". Begerigheid staat in mijn ogen voor het karakter "Gollum" die de meeste kennen uit Lord of the Rings.
Het valt ons op dat veel mensen in de maatschappij zich laten leiden door hebberigheid en egoïsme. Aan de slag om een spel mechanisme uit te vinden dat hebberigheid zich in verlies zou omzetten.

De basis was gebouwd op het systeem van "Steen", "Papier" en "Schaar". Elke partij heeft de kans om te winnen met een bepaalde strategie. Eerste strategie was een gebied uitzetten voor de "Fanatieke" groepen van zoveel mogelijk "Draken" met zo min mogelijk punten (punten telling waren van te voren niet bekend). Deze groep zou het idee hebben dat zij i.v.m. de hoeveelheid "Draken" formulieren hadden gewonnen. Op deze route lagen ook de meeste beren die niet meegenomen mochten worden omdat de opdracht Draken zoeken was en niet beren. De beer stond natuurlijk voor economische beer "Negatief". De 2e strategie was hoge punten uit te zetten op een open vlakte waar het leek dat er "weinig" te halen viel. Liever 1 waardevol ding in je leven dan 1000 dingen waar je geen voldoening van krijgt. De derde strategie was voor de groep die meespeelde voor de gezelligheid. Deze groep had ook de kaarten om in de meeste gevallen de "Fanatieke" groepen te overwinnen met een strijd met de kaartjes in de enveloppe. Een bonus kon verdient worden door dingen op te eten die andere lieten voorbij gaan.


Het spel:
In de bunker werd iedereen gebrieft om warme kleding, een zaklantaarn en loopschoenen aan te trekken. Omdat het jeugdkamp uit een dropping bestond wilde we de groepen zo veel mogelijk het idee geven dat ook zij dit lot zouden ondergaan. De groepen vertrokken met Sabumnim Paulien richting NS station "Haarlem Spaarnwoude" en wachten braaf op de volgende trein richting Amsterdam. Toen de trein aankwam werd er verteld dat ze niet met de trein gingen maar weer terug naar het Ikea terrein waar het spel werd uitgelegd de gesloten enveloppen werden overhandigd. De groepen werden aan elkaar gekoppeld door middel van de band en de spel instructies volgde. Na 45 minuten was iedereen zo nat dat we het spel "Afbraken" en terug gingen naar de het kamp. Hoewel de groep van Seonbenim Michael een kleine teleurstelling liet zien en de groep van Kyo-Sanim Mirjam zich briljant voelde, waren de groepen alleen maar teleur gesteld in het weer.
Op het kamp aangekomen mocht iedereen droge kleren aantrekken en werd daarna verwacht in de eetruimte. De tafels waren in een grote kring opgesteld en in het midden was er een eettafel met stoelen opgesteld waar de eindfase van het spel gespeeld zou worden. Op elk gevonden formulier stond een cryptische omschrijving van het gerecht wat opgediend zou worden.
Op het kamp aangekomen mocht iedereen droge kleren aantrekken en werd daarna verwacht in de eetruimte. De tafels waren in een grote kring opgesteld en in het midden was er een eettafel met stoelen opgesteld waar de eindfase van het spel gespeeld zou worden. Op elk gevonden formulier stond een cryptische omschrijving van het gerecht wat opgediend zou worden.

Ronde 1 : Dragon food.
In Korea is Rijst de basis van elk gerecht. In combinatie met wat onnatuurlijke blauwe kleurstoffen en wat oranje Kaviaar maat het gerecht al vreemd. Maar niemand schrok deze starter af.

Ronde 2 : Dragon Sweat.
Tijdens de training wordt er veel gezweet. De volgende gang was water met zout. Rekening houdend dat te veel zout slecht is was dit gerecht ook een starter en waren de deelnemers ook niet onder de indruk.

Ronde 3 : Dragon Scale.
De schubbe van de draak bestonden uit gedroogd zeewier. Irene vond dit gerecht zo lekker dat ze het probeerde te stelen van andere deelnemers. Dit was een opluchting voor Niels omdat hij zich er kranig doorheen at..

Ronde 4 : Dragon Earpulp.
De verende en glibberige oorsmeer was niets minder dan slakken zonder huis. Charlotte wilde het niet geloven omdat zij dacht dat het paddenstoelen waren en at door of er niets aan de hand was. Toen ze het nogmaals bevestigd kreeg was ze erg trots op zichzelf.

Ronde 5 : Dragon Fire.
De nationale Koreaanse drank Soju mocht natuurlijk niet ontbreken. Jinro Sojo bevat 25% alcohol en moest in een schot achterover gegoten worden. Mark en Roos vertelde dat ze er geen last van had. Hoewel de leiding toch wel het idee had dat Roos nog vrolijker was dan normaal.

 

Ronde 6 : Dragon Snack.
In Korea worden larven veel gegeten door de kinderen. Langs de weg kan je een zakje larven kopen wat vergelijkbaar is met onze popcorn. Onze leden dachten hier toch anders over. We lieten naast een kom voor de deelnemers ook een bakje voor de leden langs gaan. Bij nader inzien hebben meerdere leden principes aan de kant gezet en merkte dat larve best lekker en gezond zijn.

Ronde 7 : Dragon Toothpaste.
Wie Sabumnim al langer kent weet dat er geen enkel gerecht voorbij gaat zonder Wasabi. Het leek ons een geschikt moment om eens uit te vinden of je ook je tanden kan poetsen met Wasabi. Maarten zetten een big smile op en pakte de tandenborstel begon zonder kick of stoot zijn tanden te poetsen. De andere partij liet het afweten onder het excuus van Beugels, nu ben jij eens etc… Duidelijk werd dat de opdrachten steeds zwaarder werden.

Ronde 8 : Dragon Jumpers.
De laatste ronde was een bakje met sprinkhanen. Sprinkhanen smaken een beetje droog als je ze met vleugels en poten moet opeten. Maar zeker niet slecht als je van noten houd. Heidi was de enige die doorzette en het hele bakje meester maakte.
De briefing was duidelijk. Maar de hebberigheid sloeg weer toe want alle strafpunten werden gevonden en meegenomen. De groep voor Seonbenim Michael heeft zelf gevochten om de Beer in handen te krijgen.

Conclusie:
Ik denk dat het spel ondanks de regen geslaagd was. Er is niets mis met hebberigheid als je daarna de lol ervan inziet en je verlies neemt. Het verbaasde mij dat alle punten waren gevonden en dat juist de voorspelling van groepen zijn uitgekomen. Ik wilde alle groepen bedanken voor jullie briljante inzet en hopelijk zie ik jullie terug op het volgende kamp.