TAEKWONDO

Taekwondo is van oorsprong een Koreaanse martial art (gevechtskunst), waarbij zowel met hand- als voettechnieken gewerkt wordt. De letterlijke vertaling van het woord Taekwondo is: “De weg van de voet en de vuist”. Het woord Taekwondo is opgebouwd uit 3 delen:

  • Tae (voet). De voet staat voor alle beentechnieken als trappen en springen.

Kwon (vuist). De hand staat voor alle hand- en armtechnieken als stoten, blokken, grijpen, klemmen en werpen.

  • Do (de weg). De weg is het pad dat je bewandelt tijdens het beoefenen van Taekwondo en representeert vooral het mentale gedeelte.

TAEKWONDO VOOR KINDEREN/ JEUGD 

Wij bieden kinderen/ jeugd lessen aan op hun eigen niveau! We splitsen de groep op in leeftijdsspecifieke groepen. Dat gebeurd in de les, maar ook met aparte uren. Op deze manier krijgt een kind de aandacht wat het nodig heeft om verder te groeien.
 
Al duizenden jaren wordt gevechtskunst gebruikt voor zoveel meer dan enkel zelfverdediging. Het helpt kinderen met discipline en focus. Ze zijn beter geconcentreerd op school, krijgen meer zelfvertrouwen en hebben respect voor hun ouders en anderen. Elke les trainen de kinderen hun conditie op een leuke manier. Taekwondo houdt hen gezond en sterk, ontwikkelt hun evenwicht, coördinatie en kracht. Taekwondo word bij ons aangeboden voor elk niveau en elke leeftijd (vanaf 7 jaar). 

 

TAEKWONDO VOOR VOLWASSENEN

Ook de volwassenen kunnen bij ons terecht voor een uitgebreid aanbod aan trainingsmogelijkheden. Vanaf 15 jaar kan je deel nemen aan de Taekwondo lessen voor volwassenen.

Naast traditioneel taekwondo vind je in deze lessen ook invloeden van andere stijlen terug. Er wordt continue gewerkt aan het verleggen van grenzen door zelfverdediging, sparren en traditonele training.  Zo wordt je uitgedaagd je te blijven ontwikkelen. Dit alles doen we in een aanstekelijke en positieve omgeving waardoor je vol energie de school verlaat en uitkijkt naar de volgende training.

 

 

WEDSTRIJDTRAINING SPARRING of STIJL?   Wil je graag nog meer plezier beleven aan het sparren? We hebben speciale uren hiervoor! Open en toegankelijk voor iedereen die ook maar een half jaar of meer ervaring op taekwondogebied heeft. Er worden aparte uren training gegeven voor kids/ jeugd en volwassenen. Dit programma bieden we gratis aan voor onze leden!

 

BASISTECHNIEKEN

De basis van het Taekwondo wordt gevormd door een goede positie en het goed kunnen uitvoeren van allerlei afzonderlijke arm- en beentechnieken. Zowel beginners als gevorderden besteden aan het aanleren van deze basistechnieken veel tijd en aandacht.

POOMSE, STIJLVORMEN 

De stijlvormen beelden een schijngevecht uit. Daarbij wordt een vaste volgorde van aanval- en verdedigingstechnieken uitgevoerd tegen een denkbeeldige tegenstander. Het beheersen van stijlvormen laat zien welke vaardigheden een Taekwondoin machtig is. Kenmerken als kracht, balans, dynamiek en uitstraling moeten voldoende zijn ontwikkeld. De poomses zijn dan ook een belangrijk onderdeel in het taekwondo en staan centraal tijdens het bandexamen.

KYORUGI, SPARRING

Kyorugi is een onderdeel waarvoor veel kampioenschappen worden georganiseerd. Binnen Hwa-Rang Dragon trainen we echter niet alleen op het Olympische (WTF)sparren. Naarmate iemand langer traint, oefen je ook op sparren met bokshandschoenen en op het grondgevecht (TKMudo). Tijdens het sparren wordt voldoende bescherming gedragen, zoals borst-, hoofd-, kruis-, arm- en scheen- wreefbeschermers, een bitje en bokshandschoenen. Deze bescherming maakt het mogelijk op een veilige en verantwoorde manier met elkaar te sparren.

HOSINSUL, ZELFVERDEDIGING

Bij het onderdeel hosinsul worden diverse verdedigingen geoefend tegen allerlei aanvallen met wapens en aanvallen zonder wapens, zoals vastpakkingen of klemmen. Het is daarbij belangrijk om te weten hoe je moet vallen. Daarom besteden wij nadrukkelijk ook aandacht aan

valbreektechnieken.

TAERYON, STAPSSPARRING

Bij deze trainingsvorm worden de geleerde Taekwondotechnieken uitgevoerd met een tegenstander, in een vaste en afgesproken volgorde, echter zonder lichamelijk contact. Hierbij worden de geleerde basistechnieken geoefend in hun toepassing, waarbij timing, afstand en controle belangrijke oefendoelen zijn.

GYEPA, BREEKTESTEN

De gyepa is een indrukwekkende manier om de eigen capaciteiten te testen. Met het breken van voorwerpen, planken of stenen, demonstreert de Taekwondoin de vaardigheid in het uitvoeren van hand- of voettechnieken. De breektest is een examenonderdeel voor de hogere bandexamens en dient slechts na uitvoerige oefening te gebeuren.

 

LEERSTELLINGEN

  • IN NAE, Doorzettingsvermogen

  • YOM CHI, Integriteit, eerlijkheid & oprechtheid

  • YE UI, Beleefdheid en respect

  • KUKKI, Zelfbeheersing

  • BAEKYUL BOOGUL, Enorme geestkracht.