Seniorenkamp 2009

Wat vonden de kampleden er zelf van?

Gemma:
Even een kort stukje schrijven, dat zal niet meevallen om al die ervaringen kort samen te vatten. Wat was het kenmerk van dit kamp…… NAT Training op het parkeerdak van IKEA (Sabumnim heeft weer een uniek plekje voor een trainingsveld gevonden) zelfs de vloer bewoog onder onze voeten.

Vrijdag avond tot op het hemd toe NAT, een leuk buitenspel. Terug in het fort kwamen de meest bijzondere hapjes op tafel. Mijn kom met zeer zoute slakken waren NAT. Er zaten daar een stel helden aan tafel, die werkelijk hun hele bakje leeg aten. Vermoedelijk heeft alleen Irene met plezier het zeewier gegeten, de meesten hebben zich er letterlijk en figuurlijk door heen moeten bijten. Kamp is ook laat naar bed en vroeg op. Niet mijn specialiteit 🙁 We hadden geluk het was buiten NAT dus we kregen binnentraining, maar ook daar wordt je NAT van. Wel fijn iets meer pauze te krijgen omdat er veel mensen mee waren op kamp, dus twee trainingsgroepen. Er waren veel nieuwe gezichten mee, leuk om elkaar beter te leren kennen. Kamp tranen (NAT) die horen er ook bij, dan weet je dat je op je kamp maatjes kan vertrouwen, dat je elkaar steunt en opvangt. Het is ook een stukje mentale groei, doorgaan ook al zit je er doorheen. Ook een aantal oudere jongeren van de jeugdgroep waren mee. Ik zeg het eerlijk, ik zag er tegenop als moeder samen met je zoon op kamp te gaan, maar het is heel goed gegaan. Zaterdagavond heerlijk eten. Ron met gitaar, met elkaar zingen, praten en drinken. Ja, het werd weer NAT binnen. Wie kaatst moet de bal verwachten, of moet ik de emmer zeggen? Micha en Marischka NAT door vastberaden Loekie, die zich kranig liet gelden na de 1e aanval. De nacht sla ik even over want die was voor sommigen ook NAT. Zondag een korte wandeling, ja het was droog. Mooi de kleuren van de lucht en de vogels die wakker worden, gevolgd door meditatie, de bal is rond. Grondgevechten, ja het gras was NAT. Dit zijn dingen die je niet vaak doet, heel leerzaam en leuk met elkaar. Net als het boxen, je leert op kamp altijd nieuwe dingen. In pak poomse training doen het blijft een mooi gezicht, allemaal gelijk bewegen, mooi strak, en aan het einde kwam er weer regen en weer NAT. Als laatste in badkleding (je zou wel eens NAT kunnen worden) het douane spel. Heerlijk elkaar foppen met waar je je geld verstopt hebt. Door al die nattigheid is mijn witte slip bijna van mijn band afgespoeld. Of was dit de ultieme smokkelplek? Als laatste de kamers, en zalen weer opruimen, nee we hoefden niet te dweilen anders werd de grond weer NAT. Het was een heerlijk kamp ik heb genoten, een kort stukje, nee sorry Michael dat lukt me niet. Iedereen bedankt.

René:
1e kamp, 1e dag viel wat tegen door de regen, maar al met al toch blij dat ik erbij ben geweest.
Tum:
Voor de korte tijd die ik het kamp heb meegemaakt, ik kwam pas zaterdagavond, heb ik weer genoten van dit kamp 2009! Ik viel met mijn neus in de boter door meteen mee te doen met de bokstraining. Het Koreaanse eten erna was heerlijk! Het meest leerzame vond ik de les van kyosanim Micha, waar weer alle bjj grond-posities werden doorgenomen. Goed kamp!
Heidi:
Een overwinning voor mezelf. Sprinkhanen eten! Veel lopen, veel regen en toch vind ik het leuk. Kamsahamnida.
Donnie:
Het was voor mij wel wennen met de volwassenen op kamp, maar ik vond het wel heel leuk en ik heb veel geleerd alleen jammer dat het veel heeft geregend.
Loekie:
Vooraf was er geen thema van het kamp gegeven, maar achteraf waren we het met velen er over eens dat het thema ‘nat' had kunnen wezen. Regen, sop, regen, emmers water, de eerste dagen nog meer regen (en olie). Graag wil ik bij deze vertellen dat alle gedane dingen sowieso de schuld van Maris is (en haar bij deze ook voor bedanken). Al met al een heel geslaagd (eerste) kamp. Veel geleerd, veel gedaan, heel veel gelachen. Kamsahamnida!

Seonbenim René:
Ik vond het een hartstikke leuk kamp. Heel anders dan kinderkamp, vooral de avonden, maar het was een leerzaam kamp en heb mensen gezien van een hele andere kant. Er was veel afwisseling met de trainingen en zeker voor herhaling vatbaar.
Isa:
Dit was de eerste keer volwassenen kamp voor mij. Een van de grootste verschillen tussen volwassenen en jeugd kamp is dat hier drank geschonken wordt…kuch. Een keer 'n kamp zonder dropping is geen probleem. Er waren niet alleen lichamelijke trainingen maar ook geestelijke, zoals de fear factor. Voor sommige mensen zijn sprinkhanen of slakken namelijk niet zo'n lekker hapje. Behalve dat het de eerste avond heel hard regende, alles nat werd en ik de verdere dagen niet zo veel droogs bij me had om aan te trekken heb ik het enorm naar mijn zin gehad. Volgend jaar zal ik uiteraard weer van de partij zijn.
Martin:
Als nieuwkomer en gele bander vond ik het een leuke en inspirerende en ervaring om mee op Taekwando kamp te gaan. Ondanks de soms wat uitdagende weersomstandigheden was de sfeer uitstekend. Wat mij bijzonder aansprak was het feit dat onervaren taekwondee zoals ikzelf vanaf het eerste moment welkom geheten werden door en opgenomen werden in de groep. Ook het feit dat je bij iedereen aan kon kloppen voor hulp en advies en dat iedereen probeerde elkaar te stimuleren en te motiveren was bijzonder plezierig. (Iets wat je in de reguliere lessen trouwens ook terugziet.)
Volgens mij was er zowel voor de nieuwkomers als voor de meer ervaren taekwondee meer dan voldoende uitdaging in de trainingen. De opbouw en de kwaliteit van de trainingen en de verhouding inspanning / ontspanning vond ik, voor zover ik dat kon beoordelen, erg goed hoewel ik helaas (nog) niet alles volledig mee heb kunnen doen. Ik heb voor mijn gevoel veel geleerd dit weekend. Om het wedstrijdelement te gebruiken om de deelnemers van het kamp individueel te beoordelen vond ik erg leuk en inspirerend. Misschien een idee om de volgende keer ook de individuele mensen iets mee te geven aan het eind van het kamp? (Dit ging goed, hieraan moet je werken.) Hierdoor kunnen de deelnemers wellicht nog gerichter werken aan hun verbeterpunten. De manier waarop Sabunim op haar eigen manier de Hwa-Rang Dragons leidt, mensen inspireert en naar een hoger plan tilt vind ik ongelooflijk mooi en krachtig. Samenvattend: een bijzonder leuk en leerzaam weekend vol met leuke en inspirerende mensen. Bedankt voor deze mooie ervaring.

Jacky:
Ik vond het kamp erg leuk, leerzaam, gezellig iedereen was vriendelijk en er hing een goede zweer. En ik heb er veel geleerd. Het weer was wat minder, maar het bedierf niet de zweer. Fear Factor= de sprinkhanen en de meelwormen smaakte naar nootjes, jammer van de vleugels ;). Voor mij geen zeewier meer 😉 Ikea= erg leuk. Spelletjes= was erg leuk ook en, er werd leuk samengewerkt. Trainingen= intensief, zwaar,en ook weer erg leuk. tot volgend jaar!
Seonbenim Irene en Ron:
Het kamp was; een goed weerzien in fort penningsveer gemiste treinen (gelukkig) met een natte groepsband op zoek naar verzopen draken fear(fun) factor met lekkere drakenhapjes naar ikea uit zweden om uit te zweten boksen als een held, op sokken door het lint met vrouwtje Lind loeki met een doekie en gemma met een goede mop muzikaal(?) kabaal met so ju think you can drink? en alweer nat met (zure) regen, dauwtrappen/flink doorstappen met je half/full mou(n)th met gras, zand en konijnenkeutels in dobok en slaperige kop poomse trainen met benamingen op de gok na de regen in de zon de douane sportief ontduiken (met kuki's voor Eva, kamsahamnida!) maar bovenal samen hard trainen aan je Taekwondo!

Rosemarijn:
Er is en groot verschil tussen jeugdkamp en volwassenenkamp en ik daag daarom iedereen die niet mee was uit om het zelf te beleven volgende keer! voor iedereen die mee was, hartstikke bedankt voor een geweldig weekend. de trainingen waren goed en krachtig; de avonden waren… eeh… apart maar ontzettend komisch en de spellen waren briljant kyuo-sanim!"
Linda:
ik vond kamp erg gezellig en voor al NAT!!! heb veel geleerd en ook veel lol gehad en iedereen beter leren kennen,en ook andere mensen leren kennen,en sommige hebben ook de moppewagen beter leren kennen:)vond het een geslaagd kamp.en op naar het kamp volgend jaar.
Marischka:
Iedere keer na kamp denk ik dat het weer leuker was dan de vorige en zo nu ook weer. Hoogtepunten waren de meelwormen, de barbecue, het waterballet en de 'sing a song' (dit laatste met speciale dank aan Ron!) Verder vond ik het een aangename verrassing dat bijna alle hoge banders aanwezig waren op zaterdagavond (en dat had voor sommigen heel wat voeten in de aarde): iedereen was weer 'thuis'!
Kyo-Sanim Micha:
Elk kamp lijkt wel weer op de nominatie te staan voor het beste Taekwondo kamp ooit. Na meer dan 20 Taekwondo kampen zou je zeggen dat het moeilijk wordt om de vorige te overtreffen. Ondanks de koorts en ziekte is het toch gelukt om Senioren kamp 2009 in mijn persoonlijke top 3 te krijgen.
Wat erg leuk was dat het leeftijd verschil en band niveau erg groot was. Je zou verwachten dat het aankomende jeugd talent niets met de oude "rollator" fighters te maken wil hebben. Het tegendeel was waar van een generatiekloof was niets te merken en lage en hoge banders zochten elkaar op!.
Een beetje jammer van dit kamp vond ik dat het lijkt dat veel mensen vergeten dat Sabomnim maanden van te voren bezig is om alles goed te laten verlopen en alles vanzelfsprekend lijkt dat dingen zijn zoals ze zijn. Maar dit was ook het enige min puntje wat ik kon vinden in mijn terugblik kamp 2009.
Soms voel je als een klein kind zo blij. 1 week van te voren begint het te kriebelen en kan je niet wachten tot het vrijdag avond is. Nog bezig met de voorbereidingen (even uit rusten op een bed) komen de eerste kampgangers al binnen. Ik kijk om mij heen en denk dat ik niet het enige kind op het volwassen kamp ben. Vele Taekwondiëns hebben grote zakken en bakken met snoep mee genomen wat mij niet logisch lijkt voor een normaal weekend. Soort st. Maarten voor volwassenen. Een grote aardappel grijns verschijnt op mijn gezicht bij de gedachte hoe ze dit hebben meegesmokkeld zonder mee weten van partner en/of kinderen thuis.
De eerste training gaat van start op het Ikea parkeerdak. Ik dacht zo een beetje alles meegemaakt te hebben in de laatste 17,5 jaar (Bu-Sabom Rap, Droogzwemmen en de verovering van het meer..etc..) verbaas mij nog steeds van steeds bizar wordende ideeën van Sabomnim. Onder de training bedenk ik mij waarom ik altijd met blessures loop tijdens kamp en kom er achter dat het niet zo gek is als je gemiddeld 2x per dag traint en 7 dagen per week. Dit helpt mij herinneren dat ik de aankomende week rustiger aan moet doen wand over een paar weken moet ik fit zijn voor Korea. Na de training lopen we vol voldoening terug naar het kamp. Onderweg praat ik wat met Niels die over enkele weken gaat emigreren naar Suriname. Het verbaasd mij dat hij zelf Ajax achter laat om een nieuw leven te starten.
Als het avond spel begint de adrenaline in mijn aderen te stromen. Na een korte introductie van Sabomnim worden de groepen ingedeeld en het spel uitgelegd. Ter gelijke tijd komen er allerlei ideeën binnen wat er allemaal fout kan gaan. Op het weer na ging alles goed.
Zaterdag morgen kan ik helaas niet mee doen aan de eerste trainingen omdat ik mijn groepen in het Draken centrum heb laten door gaan en te laat geleverde ingrediënten voor het avond eten bezorgd moeten worden. Aangekomen in het Draken centrum word het materiaal afgeleverd en rij ik naar het kamp om alles af te leveren en daarna weer snel terug om de lessen te verzorgen. De kinderen stromen inmiddels binnen en gelukkig is Beertje er om mij te ondersteunen. Met een grote smile vertel ik haar hoe Fear Factor was verlopen.
Iedereen op het kamp heeft gewacht totdat ik terug was van lesgeven zodat we gezamenlijk konden eten. Ik hoorde dat ik mijn favoriete onderdeel smorgens had gemist "Zelfverdediging". Nadat we hebben opgeruimd begon de volgende training. Ik zat in de eerste 2 groepen voor de training Boxen. Het woord rustig kwam in niet in het woordenboek voor. Ik ben blij dat dit onderdeel pas bij de bruine en zwarte banders wordt gegeven anders zouden er regelmatig in de les kaak fracturen ontstaan. Ook na smeken en lief zijn mocht ik niet mee draaien in de volgende les voor de andere groep.
Na een uurtje rust mochten we de Hogo's aan doen voor een sparringstraining. O boy O Boy… wat een genot allemaal vijanden (iedereen stepte namelijk). Omdat Hwa-Rang zo veel verschillende locaties heeft en ik maar op enkele locaties kom is het erg leuk om eens tegen mensen te staan waar je normaal niet tegen staat. Als docent is er ook geen competitie dus sta je altijd op een andere manier te sparren. Op kamp is iedereen gelijk dus heb je volledige recht om iedereen te irriteren ; )
Na een snelle douche was het tijd voor het avond diner en feest. Sabom had zich weer flink uitgesloofd wand er waren zelfs boombladeren bij de Bulgogi (Korean BBQ). Bier en de SoJu stroomde rijkelijk en hoe later het werd hoe losser de sfeer. Ron stelde voor om zijn gitaar te halen en aangezien ik nog geen druppel op had en we dicht bij huis waren konden we deze snel op halen. Sommige leden hadden iets te veel gemixt en kwamen er al snel achter dat je het beste alleen bier of wijn kan drinken. Mijn zusje Marischka en was weer als vanouds en deze chemie resulteerde in een water chaos die eindigde in een douche met Moppie. Het was de hoogste tijd voor onze leden om maar eens naar bed te gaan voordat de bunker zou worden afgebroken.
'S avond een man/vrouw 's morgens een … nou ja de training begon om 6:45 en meer dan een loop tocht die eindigde in meditatie kon er even niet verwacht worden. Ondanks de uitputting was het innerlijke energie niveau als een atoombom en gaf het gevoel of er een stad mee voorzien kon worden. Als we deze energie nu eens zouden kunnen inzetten is dit wereld vraagstuk in een keer opgelost. (Waar Taekwondo al niet goed voor is).
Hwahaaa… het volgende onderdeel was grondgevecht!! Heerlijk ravotte in de modder en rollen in de konijnen keutels. De groepen werden gesplitst onder de dames die van Sabom les kregen en de mannen die door mij aangepakt werden. Jammer is dat het maar 2 uur is omdat je dan net tijd hebt om een klein stukje van de basis uit te leggen. Ik merk wel dat de laatste jaren een geweldige vooruitgang is geboekt door de bruine en zwarte banders die op vrijdag soms een blokje mee pikken.
Het laatste trainingsperiode van het kamp was Examen Poomsee met benamingen. Helaas begon het te regenen en moeten we het afbreken om de zieken onder ons niet nog zieker te maken. Het fort werd opgeruimd, de traditionele groepsfoto maken en alles klaar gezet zodat we nog een spel konden doen.
Het afsluitingsspel was het Draken & Uilen spel ook bekend onder het Douane spel. Kenmerkend hoe fanatiek mensen worden terwijl ik het leuk vind om op de rand van de regels spelen maar voornamelijk geïnteresseerd ben in lekker provoceren. Nu was het einde echt in zicht de groepswinnaar voor de Draken kamp trofee werd bekend gemaakt en wij konden met een voldaan gevoel naar huis! Kuen Samhanida voor Sabimnim en natuurlijk al mijn "Kamp" vriendjes en vriendinnetjes!!

Powered by: Seonbenim Michael
Het begon al geweldig en erg vernieuwend op de vrijdagavond. Nadat we de eerste training erop hadden zitten, was het tijd voor de beruchte avond van Micha. Op zijn avond deelt hij de lakens uit, wat soms kan duren tot in de hele late uurtjes. Dit keer per team, als slaven aan elkaar gebonden, in het donker zoeken naar instructies, verstopt rond het ptt meertje, in de stromende regen. Na een uur zoeken en onderlinge ‘gevechten' te hebben uitgevochten, zeiknat terug naar het kamp voor verdere instructies. Vervolgens per team kijken naar de scores, maar was het wel de bedoeling zoveel mogelijk punten te scoren….??? Met z'n allen in een grote kring, 1 tafel in het midden en een prachtig zilveren dienblad. It was time for… DRAGON FEAR FACTOR. U raadt het al, diverse, overheerlijke, onbekende, vreemd uitziende en ruikende, Koreaanse delicatessen werden ons geserveerd. Sommige mensen stegen boven zichzelf uit en hebben waarschijnlijk nog nooit zolang en met zoveel smaak heerlijk gegeten van deze overheerlijke versnaperingen. Andere mensen daarentegen, stonden te trappelen om de beurt over te nemen. Er werd aan alle kanten flink aangemoedigd, wat soms goed hielp, maar soms ook niet, hehe. Mijn team, bestaande uit Irene, Loekie, Erdal, Linda en ikzelf (Michael), wisten het voor elkaar te krijgen als allerlaatste te eindigen met 0 punten. Dit ondanks de goede inzet van Irene die overigens wel heerlijk gegeten had.
De zaterdag was weer zoals vanouds, vroeg opstaan, trainen, ontbijten, trainen, lunchen, trainen en trainen 😉 De avond zijn we gestart met een overheerlijk Koreaans diner met onder andere: bulgogi, kimchi, sushi, wasabi en niet te vergeten de soju! Allemaal om je vingers bij af te likken. De avond werden we verblijd met de komst van seonbenim Marco, seonbenim Simon en bodan Barry, die vanwege diverse redenen niet bij het hele kamp konden zijn. Tof dat jullie er toch even waren! De zaterdagavond, ook wel bonte avond, was dit jaar een erg bonte avond, misschien voor sommige iets te bont? Het was in ieder geval ontzettend gezellig en we hebben veel gelachen met z'n allen. De zondag weer vroeg op, hoofdpijn of niet, er moet toch weer getraind worden. De lucht die we met z'n allen produceerden hielp wat dat betreft niet. De trainingen vallen toch wat zwaar als je je benen niet meer omhoog kan krijgen, maar ook dit is training. Na de lunch nog een laatste training en een geweldig spel (het douanespel) en dan is het alweer tijd om het kamp op te breken. Een laatste fotoshoot mag natuurlijk niet ontbreken en de uitslag van de teamcompetitie. De winnaars: Team 5, mijn team! Bij deze mijn complimenten aan mijn hele team, voor alle inzet! We are dragons!
Iedereen ontzettend bedankt voor het slagen voor dit geweldige kamp, met natuurlijk de meeste dank aan sabumnim voor alle organisatie, trainingen, etc.

 

Keun Kamsahamnida Sabumnim!