Met alle etiquette onder mijn arm. Stap ik het volgens de Japanse Olympische Taekwondo Bond het Taekwondo trainingskamp kamp van Japan binnen. De Taekwondo Dojang in Osaka wordt erg geroemd op de nationale pagina van de Bond.

Na uitwisseling van de gebruikelijke beleefdheidsvormen en cadeautjes is de eerste vraag waarom ik geen zwarte band draag maar een witte. Ik leg de sportschoolhouder uit dat het beleefd is als je een gast bent je witte band te dragen. Hij vertelde mij dat hij dit gebruik niet kende….De warming up bestond uit steps en na 10 minuten was het 2 minuten pauze. De volgende 10 minuten werden sparring- aanvaltechnieken geoefend met de gebruikelijke 2 minuten "drink" pauze. De laatste 10 minuten werden besteed aan licht sparren op de hogo. Er werd 2x op aangedrongen dat je niet te hard mag raken en naar mijn mening werd de les vroegtijdig afgebroken. Reden mag je zelf invullen. Eindconclusie: Voor Taekwondo moet je zeker niet in Japan zijn. Het voordeel is dat ik weer uitkijk om naar Korea te gaan!!

Kyo-Sanim Micha