Afgelopen week had Stefan vd Gulik zijn maatschappelijke stage bij onze club.

Stefan is al vanaf jongs af aan fanatiek lid en heeft in februari dit jaar zijn jeugd zwarte band behaald. Reden te meer om zich deze week in te zetten voor onze club. Je ziet er tenslotte meer van terug en weet nog meer wat het inhoud om deze te leiden:) Stefan was niet de eerste met deze stage, eerder al gingen hem voor; Yorick, Stefan (een andere naamgenoot) en Joost.

De gehele week was overdag in het teken van regelen, plannen en schoonmaken (ook dit hoort erbij). En 's avonds natuurlijk 3,5 tot 4 uur voor de klas staan en lesgeven! Stefan heeft het er prima vanaf gebracht, stond open voor verbetering en kon aanwijzingen direct in praktijk toepassen. Goed gedaan Stefan! Hij heeft dan ook een goede beoordeling verdiend en meegekregen. Tot slot nog even een klein interview met Sabumnim en een nieuwe week kan weer beginnen. Maar voor Stefan dan wel weer in de schoolbanken……

Interview met Sabumnim:

Hoelang doet u al aan de sport taekwondo?
Ik ben begonnen in 1987, nu bijna 24 jaar geleden dus:)

Hoe bent u er op gekomen om taekwondo te gaan beoefenen?
Vanwege verhuizing naar een nieuwe buurt vonden mijn ouders het verstandig om taekwondo te gaan beoefenen voor zelfvertrouwen en zelfverdediging.

Waar in nederland was uw eerste eigen locatie?
In 1994 begon ik met het lesgeven op een eigen locatie maar in een andere sportschool, in 1998 startte ik officieel Hwa-Rang Dragon in onze locatie in Haarlem-Noord.

Welke locatie vind u het leukst om les aan te geven?
Ik vind alle groepen en locaties erg leuk, maar het DragonCentrum blijft natuurlijk wel heel speciaal.

Als ik het goed heb zijn het aantal leerlingen gestegen, met hoe veel leerlingen zitten we eigenlijk nu in totaal?
We begonnen in '98 met 17 leerlingen en zijn nu gegroeid tot 235.

Bij welk onderdeel van taekwondo liggen uw specialiteiten?
Ik ben eigenlijk een allrounder. Maar zowel in demonstratie, stijl als in het sparren heb ik nationaal en internationaal titels op mijn naam. Uiteindelijk ligt mijn hart bij de confrontatie, het sparren. WTF, ITF of het kickboksen, dat maakt mij niet zoveel uit. Het staande gevecht, dat wel.

Zat u voor taekwondo op een andere sport?
Ik heb voor taekwondo veel gezwommen, geturnd en jazzballet gedaan:).

Toen u net begonnen was wist u toen al dat u een eigen sportschool zou willen starten?
Nee, ik heb toen ik begon met taekwondo altijd al gezegd dat ik voor de zwarte band ging. Later, toen ik die eenmaal had, wilde ik meer. Lesgeven kwam op mijn pad en toen ik eenmaal binnen een jaar 60 leerlingen had begon ik pas te dromen over fulltime lesgeven. Toen mijn studie destijds (HBO verpleegkunde) mij niet meer zo aantrok, heb ik de knoop doorgehakt en begon overdag allerlei baantjes. Dit om te leven en s'avonds te kunnen lesgeven. Langzaam heeft dit zich uitgebreidt. In 2001 was het moment daar, waar ik toen pas van de sportschool kon 'leven'.

U bent nu Sabumnim, zou u nog verdere dannen willen halen?
Ik vind het nu niet meer zo belangrijk, maar ik vrees dat ik wel moet gezien het aantal 'Danners' in de school groeit. Voor hen is het op lange termijn ook belangrijk dat ik mijn volgende Dannen haal.

Heeft u er ooit wel eens aan gedacht om iets anders te gaan doen i.p.v. taekwondo?
Nee, taekwondo leef en beleef ik. Het is deel van mij geworden, niet alleen maar het fysieke gedeelte maar met name de 'Do', dat is de weg die ik bewandel.