Taekwondo is van oorsprong een Koreaanse martial art (gevechtskunst), waarbij zowel met hand- als voettechnieken gewerkt wordt. De letterlijke vertaling van het woord Taekwondo is: “De weg van de voet en de vuist”. Het woord Taekwondo is opgebouwd uit 3 delen:

 • Tae (voet). De voet staat voor alle beentechnieken als trappen en springen.
 • Kwon (vuist). De hand staat voor alle hand- en armtechnieken als stoten, blokken, grijpen, klemmen en werpen.
 • Do (de weg). De weg is het pad dat je bewandelt tijdens het beoefenen van Taekwondo en representeert vooral het mentale gedeelte.

DE TRAININGEN

Taekwondo word bij ons aangeboden voor elk niveau en elke leeftijd (vanaf 7 jaar). Onze lessen zijn gevarieerd en als traditionele martial art beoefend waarbij respect, discipline en de persoon zelf centraal staat in zijn ontwikkeling. Door op deze manier te trainen werk je aan verschillende aspecten, zowel fysiek, mentaal als sociaal, die elk een positieve weerslag hebben op het dagelijks leven. We streven naar een gebalanceerd lesprogramma vol met uitdagingen, waardoor er veel verschillende technieken en stijlen aan bod komen. Hoe gebalanceerder de uitdaging, hoe leuker het immers is om ermee door te gaan.

WAT LEER JE?

 • Zelfverdediging & controle. Leren om conflicten te vermijden en vaardigheden leren die nodig zijn om jezelf fysiek te verdedigen wanneer dat nodig is.
 • Respect. Een rode draad in onze training is discipline en respect. Een gevoel krijgen van respect, niet alleen voor anderen, maar ook voor zichzelf.
 • Focus en discipline. Onze klassenstructuur wekt focus en discipline op.
 • Vertrouwen. Vertrouwen ontwikkelen bij elk doel dat behaald word. Technieken leren om jezelf te helpen verdedigen, in een veilige & positieve omgeving.
 • Doel instellen. De geleerde vaardigheden helpen om doelen te bereiken en het beste te halen uit jou.

BASISTECHNIEKEN

De basis van het Taekwondo wordt gevormd door een goede positie en het goed kunnen uitvoeren van allerlei afzonderlijke arm- en beentechnieken. Zowel beginners als gevorderden besteden aan het aanleren van deze basistechnieken veel tijd en aandacht.

POOMSE, STIJLVORMEN 

De stijlvormen beelden een schijngevecht uit. Daarbij wordt een vaste volgorde van aanval- en verdedigingstechnieken uitgevoerd tegen een denkbeeldige tegenstander. Het beheersen van stijlvormen laat zien welke vaardigheden een Taekwondoin machtig is. Kenmerken als kracht, balans, dynamiek en uitstraling moeten voldoende zijn ontwikkeld. De poomses zijn dan ook een belangrijk onderdeel in het taekwondo en staan centraal tijdens het bandexamen.

KYORUGI, SPARRING

Kyorugi is een onderdeel waarvoor veel kampioenschappen worden georganiseerd. Binnen Hwa-Rang Dragon trainen we echter niet alleen op het Olympische (WTF)sparren. Naarmate iemand langer traint, oefen je ook op sparren met bokshandschoenen en op het grondgevecht (TKMudo). Tijdens het sparren wordt voldoende bescherming gedragen, zoals borst-, hoofd-, kruis-, arm- en scheen- wreefbeschermers, een bitje en bokshandschoenen. Deze bescherming maakt het mogelijk op een veilige en verantwoorde manier met elkaar te sparren.

HOSINSUL, ZELFVERDEDIGING

Bij het onderdeel hosinsul worden diverse verdedigingen geoefend tegen allerlei aanvallen met wapens en aanvallen zonder wapens, zoals vastpakkingen of klemmen. Het is daarbij belangrijk om te weten hoe je moet vallen. Daarom besteden wij nadrukkelijk ook aandacht aan valbreektechnieken.

TAERYON, STAPSSPARRING

Bij deze trainingsvorm worden de geleerde Taekwondotechnieken uitgevoerd met een tegenstander, in een vaste en afgesproken volgorde, echter zonder lichamelijk contact. Hierbij worden de geleerde basistechnieken geoefend in hun toepassing, waarbij timing, afstand en controle belangrijke oefendoelen zijn.

GYEPA, BREEKTESTEN

De gyepa is een indrukwekkende manier om de eigen capaciteiten te testen. Met het breken van voorwerpen, planken of stenen, demonstreert de Taekwondoin de vaardigheid in het uitvoeren van hand- of voettechnieken. De breektest is een examenonderdeel voor de hogere bandexamens en dient slechts na uitvoerige oefening te gebeuren.

LEERSTELLINGEN

 • IN NAE, Doorzettingsvermogen
 • YOM CHI, Integriteit, eerlijkheid & oprechtheid
 • YE UI, Beleefdheid en respect
 • KUKKI, Zelfbeheersing
 • BAEKYUL BOOGUL, Enorme geestkracht.