Nk3Zaterdag 7 mei stonden 4 leden van de taekwondo club Hwa-Rang dragon op het NK in Almere, ze deden hier voor het eerst aan mee en hadden zich natuurlijk goed voorbereid. Elke zaterdag trainen ze samen met het wedstrijdteam, ook werden er extra trainingen ingelast ter voorbereiding van de wedstrijden. Kyosanim Birsen, Seonbenim Salah, Seonbenim Olaf en Hakseng Mo waren degene uit het wedstrijdteam die meededen aan het NK. Begeleid door het hoofd van de club Sabumnim Paulien van der meer gingen ze de mat op terwijl ze aangemoedigd werden door een groep fanatieke supporters. Na de wedstrijden werd Birsen nog een aantal vragen gesteld, ze antwoorde als volgt. -hoelang doe je al taekwondo en waarom ben je begonnen? ‘Ik doe Taekwondo sinds mijn achtste. Dat is nu 12 jaar. Ik ben begonnen doordat mijn gym juf in groep vijf mijn voormalige trainers had uitgenodigd om een proeftraining te geven tijdens onze gymles. Ik vond het echt vet leuk. Ik heb dan ook diezelfde week een echte proefles bij Taekwondo club Hwa-Rang Dragon gedaan. En nu zijn we alweer 12 jaar verder’ Nk4-hoe combineer je de trainingen met andere bezigheden zoals school en werk? Lukt dit altijd? ‘Ik probeer overdag zo veel mogelijk aan school te doen, aangezien 's avonds de trainingen zijn. Het komt vaak voor dat ik na de trainingen nog wat moet doen voor school, maar dat heb ik ervoor over. Ik heb het voordeel gehad dat ik met mijn laatste bijbaan mijn eigen uren mocht inplannen. Tot op heden lukt het combineren van trainingen met school en werk prima.’ -zijn er dingen die je hebt moeten opgeven voor taekwondo? ‘Ja. Het komt vaak voor dat ik avonden uit, verjaardagen en feestjes mis. Of als ik voor een wedstrijd moet afvallen, moet ik vaak ook lekker eten laten staan. Maar dat is niet erg, ik kies er allemaal zelf voor.’ – Welke rol heeft taekwondo in je leven? ‘Omdat ik Taekwondo al zo lang doe, is het verwikkeld in m'n leven. Taekwondo is dan ook niet meer los te zien van mij. Het is een manier van leven geworden en ik kan me geen leven zonder Taekwondo bedenken.’ IMG_0883-wat zijn je bevindingen over de wedstrijd? ‘Ik was erg zenuwachtig voor het NK. Wel cool dat ik een week voor de wedstrijd met mijn tegenstander kon trainen. Zij en haar maatjes kwamen een gasttraining bij ons volgen. Ik ben niet geheel ontevreden, ondanks dat ik verloren heb van haar. Ik heb geprobeerd de dingen toe te passen die we hebben getraind. Volgende keer beter!’ Nk-wat is het volgende toernooi en met wie zal je daar staan? ‘Het volgende toernooi is de Dutch Masters, de laatste wedstrijd van het seizoen. Ik zal daar staan met vijf andere Taekwondomaatjes en uiteraard onze coaches!’ Na een aantal mooie wedstrijden vielen Salah en Mo helaas buiten de prijzen, Birsen eindigde op de derde plaats en Olaf werd tweede. De wedstrijden waren voornamelijk bedoeld om ervaring op te doen en dat is zeker gelukt! Hun focus ligt nu op het volgende doel, maar eerst sluiten ze de dag gezamenlijk af door ergens nog even lekker iets te eten.