In de publieke opinie hebben vechtsporten vaak een negatief imago: dat ze het agressieve gedrag van ‘straatvechters' juist verder versterken.

Onderzoek van het Mulier Instituut toont daarentegen aan dat vechtsport eerder bijdraagt tot het beteugelen van agressie en positief van invloed is op de weerbaarheid en persoonlijke groei. Dat blijkt uit zowel harde cijfers als uit interviews met sporters, hun ouders en trainers die de onderzoekers de afgelopen vier jaren verzamelden bij 100 vechtsportclubs in Nederland.
Het onderzoek laat zien dat vechtsport op veel jongeren een positieve invloed heeft, maar niet iedereen tot lieverdjes maakt. De studie toont aan dat trainers een belangrijke sleutelrol vervullen om de beloften van vechtsport te vervullen. Met de juiste pedagogische en didactische bagage én vanuit de filosofie van de traditionele Oosterse vechtsporten leren zij jongeren niet alleen zich beter te verdedigen, maar vormen veelal ook zelfvertrouwen, discipline en respect belangrijke kernwaarden.
Kijk voor meer informatie over dit onderzoek op Sportknowhowxl.nl